Expert Apartment, China by Tumushi Architects

                                              Scenic Viewfinder

                                              Project Specs

                                              Design Firm:
                                              Location:

                                              非常感谢 土木石建筑 予gooood的分享 。更多关于他们:Tumushi Architects on gooood. Appreciation towards Tumushi Architects for providing the following description:

                                               

                                              风景与朝向 | Scenery and orientation

                                              专家公寓位于秦岭国家植物园实验苗圃区内,是为植物学家进行实地研究提供的住宿建筑。场地以北,建筑与环山路仅隔一条绿化带。再向北,便是田陌相间的关中平原。场地以南,视线越过附近村庄的平缓地,大约一公里处,山势陡升,秦岭北麓的起伏山峦横亘在眼前。它仿佛是一副中国山水的长卷,层层叠叠,在人们眼前缓缓延伸并铺成开来。

                                              Located in the experimental nursery area of the Qinling National Botanical Garden, the expert apartment is an accommodation building for botanists to conduct field research. To the north of the site, the building is separated from Round Hill Road by a green buffer zone. Further north, it is the Central Shaanxi Plain with fields and path. To the south of the site, the sight cross gentle land of nearby village. About one kilometer, a range of mountain climbs steeply, and lies in front of you. It seems to be a long scroll of Chinese painting, stacked in layers, slowly extending and paved in front of eyes.

                                              ▼场地鸟瞰,aerial view

                                              无论是朝向和风景,场地的最佳指向朝南。因此,把建筑当成一个取景器,让每个主要使用空间都面对南向的景观和朝向,这几乎是我们一到场地就定下来的设计策略。而面对如此优美的自然环境,建筑如何观看和被看?成了我们接下来思考的设计主题。

                                              Regardless of orientation and scenery, the key view of the site is to face south. Therefore, the building is taken as a viewfinder, and each major space owns the southern scenery, which is a solid design strategy that we arrived site in the first time. How does the building see and be seen in such a beautiful natural environment? It became the question for our next thoughts.

                                              ▼越过环山路,建筑的北侧是田陌相间的关中平原,Site view from south to north

                                              ▼越过村庄的平坦地,秦岭北麓的起伏山峦横亘在眼前 Site view from north to south

                                               

                                              形态的生成 | Morphogenesis

                                              建筑共分为三层。一二层是三个尺寸一样但各自独立的盒型体量。盒体功能几乎一样,都包含了八个带阳台的独立公寓单元。盒体开口朝南,以保证每间公寓有南向的自然风景和采光。但每个盒体各自稍做转动,带来了方向上的细微差别。而观赏风景的角度,也因此有了差异。三个盒体在二层用交通连廊相互连接,连廊双向透明,带来了南北双向的景观。

                                              The expert apartment has three floors. At the first and second floors, it is separated by three independent boxes with same size. The program of each boxes consists of eight individual dwelling units with balconies. The opening of facade faces south to ensure that each space has a southern scenery and daylight. However, boxes rotate slightly in different direction, which brings nuances of view. Scenery, in some way, is also different. The three boxes are connected on the second floor by a traffic corridor. And the corridor is two-way transparent, bringing a two-way scenery between the north and south.

                                              ▼设计概念,concept diagram

                                              在两层的盒体之上,第三层是一条折形的体量,将建筑连接成一个整体。折形体量的内部是公共活动空间,南向的外立面设置落地的玻璃窗,专家们可以在这里就餐,喝茶并欣赏长卷式的风景。折形体量贴北,因而在南侧留出了第二层屋顶的剩余。而屋顶的剩余,自然成为了三个露天平台,这让第三层内部的公共活动得以延伸。因为在高处,这三个平台让专家观赏秦岭的视野,几乎毫无遮挡。

                                              On top of those boxes, the third floor is a long folded volume that connects the buildings together. The Inside of long folded volume is a public space, and the south façade of volume is fixed by a floor-to-ceiling glazing where experts can dine, drink tea and enjoy the long scroll of scenery. The long volume attaches to the north, so the roof of three boxes remains on the south side. Naturally, the remaining of three roofs become open terrace for the public space. Due to position of higher place, the view is almost unobstructed.

                                              ▼建筑南向外观,south facade

                                              ▼南向的外立面设置落地的玻璃窗,the south façade of volume is fixed by a floor-to-ceiling glazing

                                              ▼建筑北向外观,view from the north

                                              秦岭的风景就在这里,而观看的方位,高度和长度的不一样,带来了不一样的风景体验。专家公寓,完成了它作为观景器的形态生成。

                                              The scenery of the Qinling Mountains is solid, but the orientation, height and length of the viewing are different, which brings a different scenery experience. The expert apartment completed its morphogenesis as a viewfinder.

                                              ▼建筑夜景,night view

                                               

                                              材料与构造 | Material and construction

                                              建筑材料的选择,仍然是取景器概念的延续。我们选择了一种临时性建筑常用的银色金属波纹板来包裹整个建筑。这种材料让建筑看起来现代而轻盈。专家公寓像是一个临时的装置,轻轻落在自然的环境中。它仿佛能被随时移走。外墙金属波纹板横向线条的处理,让建筑在水平方向延展,削弱了建筑在视觉上的高度。而波纹板搭接处隐钉的构造方式,也加强了建筑的整体感。

                                              The choice of facade materials is still a continuation of concept of the viewfinder. Silver metal panel is used to wrap entire building. The expert apartment looks like a temporary installation that gently touch the ground as if it could be removed at any time. Horizontal lines of metal panel façade weakens the visual height of the building. In the detail, the construction of hidden nails also strengthens overall sense of the whole building.

                                              ▼建筑外部包覆着银色金属波纹板,silver metal panel is used to wrap entire building

                                              ▼波纹板搭接处隐钉的构造方式加强了建筑的整体感, the construction of hidden nails also strengthens overall sense of the whole building

                                              ▼形态、材料、风景和人的关系,relationship among people, form, material and scenery

                                               

                                              结语 | Conclusion

                                              专家公寓的设计策略是通过一个明确的设计理念来回应场地和功能这两个设计要素。正是这种明晰的设计理念,带来了一系列空间操作和材料构造选择的明晰,也最终让落成的建筑诚实可读。对我们而言,这便是建筑如何观看与被看的答案。

                                              The strategy of expert apartment design is to respond to two design elements of the site and function through a distinct concept. This distinct concept brings a succinct selection of spatial operations and material detail design. Furthermore, it ultimately brings an honest and readable building. For us, it is the answer to how does the building see and be seen in beautiful environment.

                                              ▼建筑与风景的关系,relationship between building and landscape

                                              ▼一层平面图,ground floor plan

                                              ▼二层和三层平面图,floor plan level 2 & 3

                                              ▼剖面图,sections

                                              项目名称:专家公寓
                                              地理位置:秦岭国家植物园内
                                              面积:1400平方米
                                              设计周期:2016.03-2017.03
                                              建设周期:2017.02-2018.02
                                              业主:秦岭国家植物园
                                              设计团队:杨期力,白岩,李放,王栋,张文,马丽娜,季巧巧
                                              驻场主持:王栋
                                              摄影:张超建筑摄影工作室

                                              Project Name:Expert Apartment
                                              Location:Qinling national botanical garden
                                              Size:1400M2
                                              Design Period:03/2016-03/2017
                                              Construction Period:02/2017-02/2018
                                              Client:Qinling National Botanical Garden
                                              Team:Qili Yang, Yan Bai, Fang Li, Dong Wang, Wen Zhang, Marina, Qiaoqiao Ji
                                              Charge on Site:Dong Wang
                                              Photography:Chao Zhang

                                              More:土木石建筑。更多关于他们:Tumushi Architects on gooood

                                              Post a Comment

                                              排三走势图带连线图