KASHIYAMA DAIKANYAMA by nendo

                                              Box-like units are stacked one on top of the other and overlapped horizontally

                                              Project Specs

                                              Design Firm:
                                              Location:

                                              非常感谢 nendo 对gooood的分享。更多关于他们:nendo on gooood
                                              Appreciation towards nendo for providing the following description:

                                              KASHIYAMA DAIKANYAMA综合性项目是建筑师为大型服装公司“Onward”在东京代官山区域设计的一个新商业综合体。“Onward”公司除了以生产服装为大众所知之外,还积极地拓展例如度假餐饮管理之类的社会环境项目,同时公司也一直持续资助着日本的文化体育事业。借助内部提供的服务和思虑周全的设计,KASHIYAMA DAIKANYAMA综合体向大众传达出公司所涉猎的广阔而独特的领域。

                                              A comprehensive design project for a new commercial complex in Tokyo’s Daikanyama neighbourhood designed for the major clothing company “Onward”. In addition to its well-known practices, Onward has been active in social and environmental projects, involved in resort and dining management and has been consistently supporting the fields of culture and sports in Japan. The services available in the complex and its thoughtful design are aimed to present and convey the company’s unique and wide fields of activity.

                                              ▼综合体建筑外观,exterior view of the complex  ©takumi ota

                                              项目按照建筑类型本应规模庞大,但是建筑师有意识地控制尺度,让其和谐地融入到周边环境之中。整个综合体可以看做是一个由小尺度盒子单元组成的几何体,这些单元像一座小山一样在垂直向堆叠,水平向重合。这种设计手法也让建筑产生了大量的立面,阳光轻松地深入室内各个角落。

                                              ▼建筑造型设计概念,concept of the architecture form

                                              The building’s property originally enabled the build of a bigger structure, however, it was a conscious decision to keep the building in a smaller scale to better blend with the landscape of the neighborhood around it. Therefore, the complex was constructed from a combination of smaller box-like units, stacked one on top of the other and overlapped horizontally resembling a small hill. As a result, the building consists of numerous exposed facades that allow natural light to enter easily to different interior spaces.

                                              ▼盒状单元打破建筑整体尺度,融入周边环境之中,box-like unites keep the building in a smaller scale to better blend with the landscape of the neighborhood around it  ©takumi ota

                                              ▼整个综合体呈现为一个小规模盒子单元组成的几何体,the complex was constructed from a combination of smaller box-like units  ©takumi ota

                                              ▼综合体在垂直向堆叠,水平向重叠,仿佛是一座小山,the complex stacked one on top of the other and overlapped horizontally resembling a small hill ©daici ano

                                              盒子单元划分为不同的功能区域,这些功能区域在整个建筑体系中相互分隔或重合,形成彼此之间有趣的空间关系。例如,位于地下室的咖啡厅让行人在街道平面上获得一个感受内部氛围的俯视视角。

                                              The different utility areas are divided between the box-like units, and they are layered and overlapped in a system that achieves exciting relationship opportunities between them. For example, the location of the café on the basement floor allows a higher viewing point from street level and for passersby to get a sense of the ambiance inside.

                                              ▼位于地下室的咖啡厅让行人在街道平面上获得一个感受内部氛围的俯视视角,the location of the café on the basement floor allows a higher viewing point from street level and for passersby to get a sense of the ambiance inside ©takumi ota

                                              ▼外立面细节,detail of the exterior ©takumi ota

                                              除此之外,每个盒状结构的屋顶都作为上一层的露台,室外楼梯连接不同的区域,为人们提供了通向不用楼层的附加通道和进一步探索建筑场地与区域的机会。

                                              In addition, the rooftop of each box-like structure serves as a terrace for the floor above it. Exterior staircases stretched between the outdoor areas provide visitors additional access to different floors as well as the ability to further explore the building’s grounds and area.

                                              ▼每个盒状结构的屋顶都作为上一层的露台,the rooftop of each box-like structure serves as a terrace for the floor above it  ©takumi ota

                                              ▼室外楼梯连接不同的区域,exterior staircases stretched between the outdoor areas ©takumi ota

                                              ▼露台空间,terrace space ©daici ano

                                              位于地下咖啡厅连接着一层,一层的画廊和休息区可以用来举办各种活动和展览。二层和三层是时尚产品和室内装饰品区域,四层的餐厅可容纳多达65位客人并且连通到五层顶楼的一个小酒吧。综合体的室内设计强调结构外部特征和整体设计概念。盒状结构重叠部分的不同功能区域借助多种材料以及色调、肌理的微妙变化加以区分或者整合。例如地下空间地板使用了两种不同的砾石,两种石材相互混合后作为两个空间重叠部分的地面材料。这种材料和肌理的操作手法应用于整个空间之中,一层地面铺设交叉纹路的水磨石,二层采用织物纹理的水泥地面。三层大理石地面带有石材纹理,玻璃映衬着大理石的纹路。在四层和五层地面,石材与木材按照一定韵律重复铺设,石材瓷砖墙面也采用了相同的铺设方式。

                                              ▼重叠空间材质设计图解,diagram of the overlapping materials

                                              A café on the basement floor connects to the ground level where a gallery and lounge area can be used for events and exhibitions. The second and third floors are dedicated to fashion and interior accessories and a restaurant on the fourth floor can facilitate up to 65 guests and leads to a small bar located on the highest level of the building. The interior of the complex was designed to emphasise the structure’s external characteristics and the overall concept of the project. This was done with the mix of materials and subtle transitions of colours and textures to separate or relate between different utility areas in the overlapping sections of the boxes.This is implemented for example in the flooring materials of the basement spaces that utilise two different types of gravel, while a mixture of the two is used to cover the floor of the overlapping section between the boxes they cover.Manipulations of materials and textures such as this are used across all spaces; the ground floor is covered with herringbone terrazzo flooring while the second floor with a fabric-textured cement. The marble on the third floor is printed with stone texture and glass is conversely printed with marble patterns.The floor of the fourth and fifth levels is made from a combination of stone and wood, designed in a repetitive pattern that is also used for the stone tiles covering the walls of the same spaces.

                                              ▼地下咖啡厅入口区域,entrance area of the basement cafe ©takumi ota

                                              ▼地下咖啡厅与首层相连,a café on the basement floor connects to the ground level ©takumi ota(1,2)©daici ano(3)

                                              ▼地下空间地板使用了两种不同砾石,两种石材相互混合后作为空间重叠部分的地面材料,the flooring materials of the basement spaces utilise two different types of gravel, while a mixture of the two is used to cover the floor of the overlapping section between the boxes they cover ©takumi ota

                                              ▼咖啡厅包间,private room of the cafe ©daici ano

                                              ▼一层空间,interior of the first floor ©takumi ota

                                              ▼水磨石与木材地面区分不同的室内区域,areas are separated by the terrazzo and wood floor ©takumi ota

                                              ▼首层通向地下咖啡厅的区域,space to the cafe at basement level ©takumi ota

                                              ▼首层与地下层贯通连接的休息区,seatings around the void connected by the basement and ground floor ©daici ano(1)©takumi ota(2)

                                              ▼画廊,gallery  ©takumi ota

                                              ▼首层空间可用于举办各种展览和活动,the ground floor spaces can be used for events and exhibitions ©takumi ota

                                              ▼休息区,lounge ©daici ano

                                              ▼二层入口区域,entrance area of the second floor ©takumi ota(1)©daici ano(2)

                                              ▼展示区入口空间,entrance space of the display area ©takumi ota

                                              ▼入口区左侧展示空间,display area on the left of the entrance gate ©takumi ota

                                              ▼二层空间作为时尚产品和室内装饰品展示区域, the second floor is dedicated to fashion and interior accessories ©daici ano(1,3)©takumi ota(2)

                                              ▼空间使用带有织物纹理的水泥地面,the second floor with a fabric-textured cement ©daici ano

                                              ▼墙壁灯饰细节,detail of the wall lamp ©takumi ota

                                              ▼展示家具细节,detail of the display furnitures ©takumi ota

                                              ▼三层入口空间,entrance of the third floor ©daici ano

                                              ▼三层与二层一样,是时尚产品与室内装饰品展示区域, the third floor is dedicated to fashion and interior accessories as the second floor ©takumi ota

                                              ▼柜台前部展示区,display area in front of the counter ©daici ano

                                              ▼三层大理石地面带有石材纹理,而玻璃材质映衬着大理石的图案,the marble on the third floor is printed with stone texture and glass is conversely printed with marble patterns ©daici ano

                                              ▼柜台后部展示区,display area at the back of the counter ©takumi ota

                                              ▼极简设计的展示台细节,detail of the display counter in minimalist design ©takumi ota

                                              ▼另一侧展示区域整体概览,view of other display area ©takumi ota(1,3,4)©daici ano(2)

                                              ▼休息等候区,seatings for relaxing and waiting ©takumi ota

                                              ▼四层是一个可以容纳65位客人的餐厅并且连通五层顶楼的小酒吧,restaurant on the fourth floor can facilitate up to 65 guests and leads to a small bar located on the highest level of the building ©daici ano

                                              ▼餐厅空间与五层酒吧空间具有视觉联系,visual connection between restaurant space the bar on the fifth floor ©daici ano

                                              ▼金色、黑色、黄色构成的深色调空间,space in deep tone with gold, black and yellow ©daici ano

                                              ▼四层地面采用石材与木材按照一定韵律重复铺设的方式,the floor of the fourth level is made from a combination of stone and wood, designed in a repetitive pattern ©takumi ota

                                              ▼餐厅吧台用餐区细节,dinning bar area ©takumi ota

                                              ▼私密用餐区,private dinning room ©takumi ota

                                              ▼五层酒吧区域-地面采用木材与石材交错拼贴的方式,bar on fifth floor-the floor is made from a combination of stone and wood, designed in a repetitive pattern ©daici ano

                                              ▼公共酒吧区域,communal bar area ©takumi ota

                                              ▼另一侧相对私密的区域,relatively private bar area ©takumi ota

                                              为了营造一种均质而连续的建筑体验,让室内外过渡自然,建筑师在材料使用上将室内外视为一个整体,保持两者之间的装饰物与家具采用相似的比例。例如,室内家具与照明元素的设计中融合了室外扶手的细节设计。通过使用与内部家具非常相似的材料和借助细节“重现”的呼应,建筑师力求获得一种能够柔和地将不同尺度的“家具”、“室内”、“建筑”融合在一起的空间体验。

                                              ▼室内外设计图解,exterior and interior design diagram

                                              To create an even and balanced architectural experience, where the transitions between the exterior and the interior feel natural and cohesive, the use of materials was considered for both the outside and inside as one. It was also important to maintain similar proportions between the objects and furniture around the two areas, for example, the exterior handrail detail was incorporated in the design of interior furniture and lighting elements.
                                              By using material very similar to what was used for interior space for the furniture, and keeping in mind the element of “overlapping” for the details, a spatial experience that softly blends the different scales of “furniture”, “interior”, and “architecture” was striven for.

                                              ▼建筑师在材料使用上将室内外视为一个整体,同时保持两者之间的装饰物与家具采用相似的比例,the use of materials was considered for both the outside and inside as one.It was also important to maintain similar proportions between the objects and furniture around the two areas ©daici ano(1,2) ©takumi ota(3)

                                              综合体 “KASHIYAMA DAIKANYAMA”的名字来源于公司于1972年创立时使用的“Kashiyama Shoten”原名。在Kashiyama和Daikanyama中都出现的“YAMA”一词在日语中寓意是“山”。因此在标识、广告和原创产品中使用的logo的设计中都延续了”山“的理念:字母“A”设计为山的形状,两座山重叠后形成字母“M”。logo不仅是这座综合体的名字,也呈现出建筑本身的结构,暗示出建筑内部的空间体验。

                                              The complex is named “KASHIYAMA DAIKANYAMA” after the company’s original name with its founding in 1927 “Kashiyama Shoten”.
                                              The YAMA that appears in both Kashiyama and Daikanyama also means ”mountain“ in Japanese.Therefore in the design of the logo used for signage, advertisement and original products the idea of mountains was implemented; the letter “A” is made in the shape of a mountain and the letter “M” is an overlapping of two.The logo expresses not only the name of the complex but also the structure of the building itself and by so, alluding to the experience it holds within.

                                              ▼logo设计都延续了”山“的理念:字母“A”设计为山的形状,两座山重叠后形成字母“M”,the idea of mountains was implemented in the logo; the letter “A” is made in the shape of a mountain and the letter “M” is an overlapping of two

                                              ▼标识设计,signage design

                                              ▼广告设计,advertisement design

                                              ▼产品设计,product design

                                              ▼温暖的灯光让建筑仿佛是明亮的灯塔,the warm light make the building looks like a shinning lantern ©daici ano

                                              ▼夜景,night scene )©daici ano

                                              Collaborator:onndo (interior) / hand (graphic) / rcd, syk (furniture) /
                                              Izumi Okayasu (lighting) / Kayoko Nagahama (plantation)
                                              Photographer : Daici Ano, Takumi Ota , Akihiro Yoshida 
                                              Filming +Editing: Toru Shiomi

                                              More: nendo  更多关于他们:nendo on gooood

                                              Post a Comment

                                              排三走势图带连线图 桌球斯诺克摆法图片 南粤36选7开奖结果查询 福体彩开奖直播间话题 福建快3实时走势图 泳坛夺金的看好技巧 河南11选5 六肖中特期王中王白小姐 北京赛车冠军选5码 贵州快3和值开奖结果 竞猜官方公众号 中国竞彩网篮球 微信签到一天10元 qq欢乐升级最新更新 重庆福彩中心公告 真人龙虎斗怎么看路子