METU Technocity TurkTelekom R&D Centre by Ozer\Urger Architects

                                              To transform itself and its surrounding within well-designed relations with the context

                                              Project Specs

                                              Location:

                                              感谢 Ozer\Urger Architects 对gooood的分享。
                                              Appreciation towards Ozer\Urger Architects for providing the following description:

                                              METU Technocity是一座以步行为优先的科技园区,将众多高质量的建筑汇集在一个风景宜人的环境当中。Turk Telekom电信公司的研发大楼位于场地的西部边缘并向北面延伸。该项目的西面是园区的入口道路,东面和北面是标志性的METU园区景观。设计的主要目标是建造一座与周边环境形成良性连接的大楼,为使用者带来舒适且可持续的高品质环境。

                                              ▼项目概览,project overview

                                              METU Technocity Campus, just like METU Campus, is a pedestrian priority campus composed of high-quality buildings standing together in an impressive landscape framed by peripheral roads. The plot for the competition of METU Technocity TurkTelekom Building is standing at the western edge of the site through the north. The site is surrounded by Technocity entrance road from the west and by typical METU landscape from east and north. The main objective of the project is to propose a building which transforms itself and its surrounding within well-designed relations with the context, to present user comfort in a sustainable environment with alternative spatial qualities.

                                              ▼建筑坐落在一个风景宜人的环境当中,the building is located in an impressive landscape

                                              这座综合性的大楼包含了四个独立的公司,将分两个阶段建造完成。公司所在的四个体量呈东西向布局,建筑之间相互保持了平行,并且与场地东侧的休闲区域融为一体,通过景观来实现空间的整合与分隔。位于场地南侧的两栋建筑在第一阶段先行完工。

                                              ▼场地平面图,项目包含四个独立的公司,site plan: the project reflects the corporate identities of four independent companies

                                              An integrated structure that reflects the corporate identities of four independent companies to be constructed in two stages is designed for the design proposal. The four prismatic blocks are positioned in the west/east direction, and the whole complex is aligned in the north/south direction to be integrated with the recreational area on the east and thus METU landscape is utilized to separate and integrate the buildings simultaneously. The two blocks on the south side are constructed at the first stage.

                                              ▼位于场地南侧的两栋建筑在第一阶段先行完工,the two blocks on the south side are constructed at the first stage

                                              ▼玻璃体量被混凝土外壳包覆,可以抵挡西面的太阳直射,the “concrete envelope” covering four glass masses was designed to block the sun in the west direction

                                              建筑的长度和布局充分迎合了用户的使用需要。当从园区望向研发中心时,建筑的体块在东西方向上延伸,展示出一种动态的几何。东西向的布局能够有效地减少能源消耗:四个玻璃体量被混凝土外壳包覆,可以抵挡西面的太阳直射;同时,建筑的东立面朝着景观的方向敞开,给人一种漂浮在景观之上的感觉。

                                              The lengths and arrangements of the blocks are designed according to requirements. The masses cascaded in the east-west direction to create a dynamic geometry when viewed from the campus area. One of the important reasons for the west/east orientation is to reduce energy consumption. The “concrete envelope” covering four glass masses was designed to block the sun in the west direction but they are open to the landscape in the east, to give the sense that float over the landscape.

                                              ▼建筑的东立面朝着景观的方向敞开,the blocks are open to the landscape in the east to give the sense that float over the landscape

                                              较矮的翼楼主要容纳了社交空间,并将主要的体量连接起来。它呈南北向布局,进一步强调了与之相邻的林荫道的连续性。翼楼的西侧较为封闭,东侧较为开放,在提供灵活社交区域的同时还起到了沟通室内外空间的作用。来访者可以在翼楼内获取位置信息,四个不同公司的员工还可以在这里休息和交流。建筑的屋顶设有花园,可以看作是东面休闲空间的延伸。它能够帮助维持气候的平衡、减少水源浪费并提高建筑的隔热性能。

                                              ▼室内空间,interior view

                                              The low block incorporating the social functions connects the main masses. It stretches along the north-south direction and emphasizes the continuity of the neighbouring boulevard. This building, which is closed in the west direction is dissolved to the east and becomes a flexible social area that organizes internal and external circulation. It offers a hill overlooking the south while allowing the landscape to penetrate the basement in the north. The social block serves as a filter for users, employers and guests to navigate within the blocks while providing common space for the employees of four different companies. The roof of the social block is designed as a green roof as a continuation of the recreational area in the east. It also helps to sustain the climatic balance, reduce the wastewater, increase the thermal insulation and create a new recreational area.

                                              ▼较为封闭的西立面,the building is more closed in the west direction

                                              ▼翼楼的屋顶花园,the roof of the social block is designed as a green roof

                                              ▼园区夜景,night view from the campus

                                              ▼体块生成示意,massing diagram

                                              ▼设计分析图,analysis diagram

                                              ▼首层平面图,ground floor plan

                                              ▼剖面图,sections

                                              Project Name: METU Technocity TurkTelekom R&D Centre (Invited Competition-1st Prize)
                                              Location: Ankara, Turkey
                                              Project Dates: 2008-2009
                                              Construction Dates: 2010-2014
                                              Architectural Design Team: Ahmet Mucip Urger, Ali Ozer, Ozlem Tavas, Asli Kaya Bleta
                                              Project Team: Ahmet Mucip Urger, Ali Ozer, Ozlem Tavas, Ercan Koca, Asli Kaya Bleta
                                              Interior Design: Ozer\Urger Architects
                                              Client: Turk Telekom
                                              Covered Area: 14.500 + 13.800 m²
                                              Structural Engineering: Mehmet Bilen Engineering
                                              Mechanical Engineering: MC Engineering, Kare Engineering
                                              Acoustics: Mezzo Studyo
                                              Electrical Engineering: K Engineering
                                              Landscape Design: ON Tasarim
                                              Photography: Duygu Tuntas

                                              More:Ozer\Urger Architects

                                              Post a Comment

                                              排三走势图带连线图